Gezondheid

Elk hamster kan ziek worden hier wil ik een aantal dingen omschrijven die er kunnen gebeuren.

Wanneer is je hamster ziek?
Aan bepaalde symptomen kun je herkennen dat je hamster iets onder de leden heeft.

Enkele symptomen:
- vacht ziet er niet mooi glad uit, dof en stug
- oogjes staan niet helder, tranende oogjes of oogje zit dicht
- hamster loopt veel minder in het rad, slaapt erg veel
- het diertje eet slecht
- ademhaling is niet regelmatig
- hamster vermagert snel
Wanneer je hamster een of meerdere symptomen heeft dan moet je gaan kijken wat er aan de hand is want dan kan je hamster dus ziek zijn.

Wat kun je zoal tegenkomen aan ziektes en aandoeningen?

- Verkoudheid
- Blaasontsteking
- Infecties
- Allergie
- Wonden
- Ontstekingen
- Parasieten
- Diabetes
- Tandproblemen

Over Diabetes

Ik wil hier even een klein beetje uitwijden over Diabetes.
Diabetes is gecompliceerd, wat is Diabetes? Diabetes mellitus is een stoornis in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten door een absoluut of relatief tekort aan insuline (respectievelijk diabetes type 1 en type 2)

Er zijn verschillende soorten diabetes bij hamsters:
1.Diabetes bij Mandarijnen
Voor jaren terug was er niks aan de hand met de mandarijnen.
Het viel wel op dat mandarijnen vaker veel dikker waren dan de andere kleuren hamsters. Op een gegeven moment ging het opvallen dat de mandarijnen meer dronken dan de andere hamsters men is toen gaan testen op diabetes en veel exemplaren bleken toen positief te testen op diabetes ( verhoogd suikergehalte )

2.Kleurgebonden diabetes
Mandarijn is dus een kleur gebonden diabetes, het is nog niet duidelijk waardoor dit komt maar als fokker moeten we dus heel goed opletten wanneer we fokken met mandarijnen.
Ik zelf test elk koppel voor ik ze samen zet op diabetes.
Het sluit niet uit dat de kleintjes geen diabetes kunnen ontwikkelen op latere leeftijd en dan hebben we het onder andere over punt 3.
 
3.Voeding gerelateerde diabetes.
Deze vorm van Diabetes kunnen de dieren ontwikkelen door een verkeerde voeding en gebrek aan beweging. De dieren krijgen tegenwoordig allemaal lekkere dingetjes, snackjes, snoepjes en koekjes.
De dierenwinkels liggen er vol van, hier wordt je hamster dik van en kan dan op latere leeftijd diabetes ontwikkelen.
Daarom zeg ik altijd koop niet allerlei van die aparte dingen het dwerghamstervoer is het belangrijkste, je kunt ze daarnaast ook verwennen met een stukje andijvie of witlof of appel of een stukje gekookt eiwit. 

Wanneer je nog meer wilt lezen over het onderwerp Diabetes kun je op de volgende link klikken:
Diabetes en testen
 

Over Tandproblemen
De laatste tijd horen we steeds meer dat hamstertjes problemen krijgen met de tandjes, soms op jonge leeftijd maar ook zeker vaak op oudere leeftijd.
Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor deze problemen ontstaan.
Het kan erfelijk zijn, een hamster kan op zijn bekkie vallen en je hebt het niet in de gaten maar de tanden staan niet meer goed op elkaar en groeien door, soms door vallen breekt een tand af.
Ten alle tijden betekend het dat een hamster niet goed meer kan eten en daardoor snel zal afvallen.
Daarom het advies om regelmatig het bekkie van de hamster te controleren. Zodat je niet ineens er achter komt als de hamster al erg aan het afvallen is want dan ben je eigenlijk vaak te laat.
Een dierenarts kan als het nodig is de tanden knippen of slijpen, je zult dan de voeding moeten aanpassen en het zal vaak niet bij 1 dierenarts bezoekje blijven. 
Hier is een link waar je heel veel informatie kunt vinden over tanden en tandproblemen en een video hoe je een hamster moet vasthouden om goed naar de tandjes te kijken.
TANDEN | De Russische Dwerghamster 
 

Wat ik zelf tot nu toe bij de hand heb gehad.

2 hamstertjes hebben op latere leeftijd een tumor gekregen, deze diertjes heb ik in laten slapen, ze waren al op leeftijd en opereren zou te zwaar worden voor ze.

1 hamster vrouwtje had cushing, dat is een afwijking in de hormonen, er wordt teveel stresshormoon aangemaakt. de hamster wordt kaal en mager door de stress. Dit hamstertje heb ik in laten slapen.
enkele foto's hoe ze er uit ging zien na verloop van tijd
                                                     cushing 1jpg 

cushing 2jpg cushing 3jpg 

1 hamster die een nierafwijking had 

ik had haar gekocht op een beurs bij een fokker, al snel merkte ik dat ze niet echt wilde groeien, heb haar urine getest en wees uit dat ze suiker in de urine had, maar uiteindelijk na onderzoek bij de dierenarts bleek dat ze maar 1 nier had die dus ook nog eens niet goed functioneerde, waarschijnlijk had ze dit al vanaf geboorte.


1 hamstertje had na 16 dagen ineens een wangzakje wat uit haar bekkie hing

Bij de dierenarts is het wangzakje terug gestopt maar het blijft met regelmaat toch weer naar buiten komen, dus ik moet het nu zelf steeds terug stoppen, Het hamstertje heeft geen pijn vind het alleen lastig want het voelt natuurlijk alsof er eten in haar wang zit en dat duwt ze er dus steeds weer uit.

wang wang 1jpg wang wang 2jpg 
Op onderstaande foto zie je dat er een bobbeltje blijft op de plek waar het wangzakje is teruggestopt.
 
                                                    wang wang 3jpg 
Wang-wang zoals de dame is gedoopt is op 31-05-2013 toen ze oud genoeg was om te worden geopereerd ook geopereerd maar helaas heeft ze de operatie niet overleefd.
                                                    wang wang 4jpg 

Muppet (geboren 18-06-2012) een van mijn ventjes is op oudere leeftijd blind geworden, hij had de laatste keer dat hij bij een vrouwtje zat gevochten, hierdoor kreeg hij in 1 oog een ontsteking, het zicht was weg uit dat oog.

Later is het andere oog ook het zicht verdwenen de dierenarts kon geen oorzaak vinden en zei dit is ouderdom

Muppet heeft er zelf geen problemen mee heeft geleerd om naar mij toe te komen door op het geluid af te komen en ik verplaats niets in zijn hok zo weet hij alles goed te vinden.

Ook een blinde hamster kan nog een schitterend leven hebben.
muppet met staar 2jpg muppet met staar 1jpg 

Complicaties tijdens en na de bevalling.
Helaas heb ik 1 hamstertje met haar jongen moeten laten inslapen omdat er zich tijdens de bevalling complicaties hebben voor gedaan. Ze heeft tijdens de bevalling complicaties gekregen in haar rug wat er voor zorgde dat ze rechtsachter verlamd was. Ze had geen pijn omdat het verlamd was maar in eerste instantie dachten we dat het goed zou gaan alleen bleek dat ze door die complicaties ook geen of nauwelijks melk had. Ik heb het een paar dagen aan gekeken maar toen de jongen een voor een begonnen dood te gaan door gebrek aan voeding en ik zag da het vrouwtje ook links achter verlamd begon te raken, ze sleepte nu met beide poten heb ik haar en de jongen die nog over waren in laten slapen. 
Helaas kan het soms ook heel erg fout gaan het is niet altijd rozegeur en maneschijn.                                                                logojpg