Van net geboren tot naar het nieuwe baasje
Vaak als mensen bij mij komen kijken of het hamstertje ophalen krijg ik de vraag hoe krijg je de hamstertjes zo lief en handtam. Ik geef de mensen altijd een tiplijst mee als ze het diertje komen ophalen maar ik ben natuurlijk ook veel met de ukken bezig.
Als de ukken net geboren zijn heb ik er nog niet zoveel werk aan maar als mama even van het nest is dan kijk ik even in het nest en maak gauw wat fotootjes om naar de toekomstige nieuwe baasjes te sturen zodat ze zien hoe de ukken groeien.
Wanneer ze een dag of 7 zijn en mama is van het nest om te eten of drinken dan haal ik de ukken even uit het nest in een warm mandje, maak foto's, en dan kijk ik gelijk even wat de kleuren zijn en welke mannen en welke vrouwen zijn. Dan kan ik de toekomstige mensen op de reserveringslijst berichten wat er beschikbaar is.
Als de ukken 12 dagen zijn gaan de oogjes open vanaf dat moment pak ik ze iedere dag even op als mama aan het eten is, het is echt alleen oppakken en weer neerzetten want uit het hok halen kan en mag dan nog niet want dan zou mama kunnen denken als ik ze weer terug zet dat het indringers zijn ipv haar eigen ukken. Dit is al het begin van handtam maken.
Vanaf dag 12 als mensen willen komen kijken maak ik afspraken en komen de toekomstige baasjes langs. Ze mogen echt alleen maar kijken want mama accepteert geen vreemde geuren aan haar ukken en dat willen we dus voorkomen want anders verstoot ze de kleintjes en die kunnen nog niet zonder mama.
Wanneer ze ongeveer 3 weken zijn dan gaan de ukken zelfstandig. Mama krijgt dan weer haar eigen hok al dan niet met haar partner en de ukken krijgen een eigen hok met loopwiel, huisje, speeltjes en voer en water. Dan hou ik de ukken een aantal dagen goed in de gaten of ze goed blijven eten en ook leren drinken uit de waterfles. De ukken komen vanaf dan iedere avond bij mij op schoot om geknuffeld te worden. Dit gebeurt wel kort, maximaal 2,5 minuut, want anders raken ze te vermoeid. Het lijkt kort 2,5 minuut maar dat is in het koppie van de ukken al 1 uur. En wanneer je een hamstertje van 3 a 4 weken bent dan is dat toch erg lang. De ukken krijgen als ik ze weer terug zet in het hok altijd wat lekkers, hetzij een paar gedroogde meelwormpjes of een paar zonnebloempitjes. Dit doe ik iedere dag omdat een hamster een korte gebeurtenis snel weer vergeet. Je moet een hamster dus echt minimaal 1x per 24 uur oppakken dan blijft de gebeurtenis hangen. Dan vergeet het diertje het niet meer. Constante gebeurtenissen, dus iedere dag minstens 1x met je hamstertje knuffelen dat onthouden ze, zeker als je na het knuffelen beloond met wat lekkers.
Het is dus ook heel belangrijk dat je het oppakken zeker de eerste weken iedere keer hetzelfde doet want dat kan de hamster onthouden en zo leert hij je kennen. Als je een hamster dus een aantal weken iedere dag op dezelfde manier uit het hok haalt en knuffelt en je zou dan een dag of paar dagen geen tijd hebben dan is dat niet erg want de hamster onthoudt je dan. Zou je de hamster 1x uit de kooi halen en dan een week niet dan is hij je vergeten en kan angstig reageren. Je moet dan opnieuw beginnen.
Foto hamstertjes op schoot
Een paar dagen nadat ze alleen zitten ( zonder mama maar wel broertjes en zusjes samen) gaan ze een voor een op de weegschaal en ook daar maak ik dan foto's van en dan krijgen de nieuwe baasjes een foto met de uk op de weegschaal en dan stuur ik ook meestal dagen en tijden mee in de mail zodat we een afspraak kunnen maken wanneer de uk kan worden opgehaald.
Foto hamstertje op de weegschaal
Als het dan de dag en tijd van de afspraak is dan neem ik per gezin een half uur de tijd om nog het een en ander uit te leggen en te laten zien hoe ze het handigst hun nieuwe vriendje kunnen oppakken en hanteren. En dan is het tijd voor mij om afscheid te nemen van de uk en verhuist het diertje naar zijn nieuwe familie.