Wintervacht: Mijn hamster wordt helemaal wit !!!!!!


Vaak krijg ik als mijn diertjes zijn verhuist naar de nieuwe eigenaren na een paar maanden een foto en een berichtje hoe het met de diertjes gaat. Heel leuk want zo blijf ik op de hoogte en dat is altijd fijn. Maar het gebeurt ook vaak dat ik dan zie dat de diertjes hun mooie kleur kwijt zijn en wit aan het worden zijn. 
Dit betekend dat de diertjes in WINTERVACHT aan het gaan zijn.

Wat is Wintervacht? 

Je hamstertje raakt de zomervacht kwijt en wordt helemaal wit, het diertje denkt dat het winter is. ( in het engels heet de russische dwerghamster dan ook Winter White, letterlijk vertaald winter wit) 
De haren worden ook wat langer en hij krijgt meer ondervacht wordt donziger, zachter van vacht. Dit is natuurlijk omdat wanneer hij buiten zo leven goed tegen de kou moet kunnen. Het diertje zal ook afvallen want ze eten veel minder en ze maken een nest waar ze dan bijna niet meer uitkomen tenzij je ze eruit haalt. Dit doen zo omdat waar de rusjes oorspronkelijk vandaan komen ( Siberiƫ) het in de winter soms -80 graden is. Ze hebben dus nog steeds het instinct alleen hier blijven ze dan niet onder de grond zoals de wilde rus doet maar maken ze een heel dik nest in hun slaapplaats.

Hoe komt het dat de hamster in wintervacht raakt?
Vaak denken mensen dat het aan de temperatuur ligt, als het kouder wordt dan gaan ze in wintervacht, maar dat is dus NIET zo.
Het ligt aan de hoeveelheid licht, het kan zelfs gebeuren dat wanneer je hamster in een donkere kast staat het diertje midden in de zomer een wintervacht krijgt. Het ligt aan de lengte van de dag, de hoeveelheid licht !!!!!
Wanneer je uitgaat van de zomer dan is de zon al heel vroeg op en gaat heel laat onder, naarmate we naar de winter gaan worden de dagen korter, minder daglicht. Ook als we veel sombere dagen hebben dan is er minder daglicht. Het is dus heel belangrijk, wanneer je niet wilt dat je hamstertje in wintervacht gaat, dat je zorgt dat er voldoende lang daglicht in het hok is. Dit betekend minimaal 10 uur daglicht. Als de hamster dus in een donkere kast staat dan zul je met verlichting in de bak moeten gaan werken om aan die 10 uur daglicht te komen.
 
Hoe lang duurt die wintervacht?
Sommige hamstertjes raken niet helemaal in wintervacht, die krijgen dan op het koppie en op de kont witte vlekken, andere worden echt helemaal wit ook op de buik.
Het totale proces in wintervacht gaan en er weer uitkomen kan zo'n 165 dagen duren.
Deze hamster op de foto is al duidelijk in wintervacht               Dit is de normale kleur ( wildkleur) 
15-02-18 James van Lindajpg     10-06-17 3  Thanosjpg