DE RUSSISCHE DWERGHAMSTER SAMEN OF ALLEEN HOUDEN???

Een hamstervrouwtje is met 5 a 6 weken al vruchtbaar, mannetjes zijn vaak nog eerder geslachtsrijp, daarom is het heel belangrijk om jonge dieren met 4 a 5 weken gescheiden te houden, mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen.
Wanneer je bewust een koppeltje samen houdt dan kun je verwachten dat het vrouwtje bij ongeveer 10 weken drachtig is en dan zo'n 19 dagen later zal bevallen.
De draagtijd bij de Russische dwerghamster is tussen de 18 en 21 dagen.

De eerste 1,5 week van de dracht merk je weinig aan je hamster, daarna gaat ze groeien, soms groeien ze wel 3 tot 5 gram per dag. 
In de laatste dagen van de dracht gaat het vrouwtje continue aan de gang met nestmateriaal om het nest voor te bereiden voor de jongen.
Dan komt de dag dat ze gaat bevallen, als je het mannetje erbij hebt gelaten zal hij zich vaak buiten het nest settlen zodat het vrouwtje rustig kan bevallen, in de natuur helpt het mannetje mee met het doorbijten van de navelstreng en het warm houden van de jongen zolang mama nog aan het bevallen is.
Zodra het vrouwtje bevallen is van alle jongen is ze gelijk weer vruchtbaar en je zult dan ook binnen 24 uur zien dat het mannetje het vrouwtje weer probeert te dekken.
Is het mannetje er niet bij dan zul je het vrouwtje een aantal dagen veel minder zien, ze zal al haar tijd doorbrengen bij de ukken die volledig kaal en met dichte ogen geboren worden. Ze lijken wel pre-matuur.
13-09-17 1 enkele uren oudjpg 
Gemiddeld worden er 5 kleintjes per nest geboren maar er zijn ook uitzondering zoals je hierboven ook kunt zien dit was een nestje van 1 van mijn dames en dat waren er 10! ( zijn ook alle 10 groot geworden)
Direct na de bevalling wegen de ukken 1 tot 1,5 gram en ze zullen per dag minimaal 1 gram groeien.
Vanaf dag 5 worden de kleurtjes zichtbaar, vanaf dag 10 kun je zien wat mannetjes en vrouwtjes zijn.
Vanaf dag 12 gaan de oogjes open en hebben ze een vachtje.
25-09-17 1 dag 12jpg 
Vanaf dat moment zijn het al miniatuurtjes van de volwassen hamster en moeten ze alleen nog groeien.

                                                                 logojpg 
Vaak krijg ik de vraag kunnen we twee Russische dwerghamsters samen houden we willen er graag twee want we vinden het zo zielig een alleen.
Ik zal hier proberen om duidelijk uit te leggen waarom wij als fokkers altijd zeggen dat je dat niet moet doen.
Rusjes zijn niet 100% solitaire dieren maar dan hebben we het over de Russische dwerghamster in de natuur in het wild.
Ze leven semi-solitair in het wild, ze leven daar in koppels in een gebied op een oppervlakte van 1000 m2.
1 mannetje kan meerdere vrouwtjes gedekt hebben over een groot terrein.
Wanneer je dus toch rusjes samen wilt houden, persoonlijk ben ik er geen voorstander van en je zult me heel goed moeten overtuigen als je er 2 samen wilt houden ( man/man, vrouw/vrouw), dan zou je dus een hele grote bak moeten hebben van minimaal 1.50 m x 50 cm. Ze zullen dan misschien minder ruzie maken want ze gaan hun eigen terrein afbakenen, dus ze bepalen dan ieder welk stukje van de bak van hun is. Alleen het stukje waar de waterfles en de voerbak staat zal een soort van niemandsland worden, daar komen ze elkaar dan toch nog steeds tegen. De strijd zal hevig zijn om dat stukje grond. Dit zou je dan misschien kunnen voorkomen door de bak in spiegelbeeld te maken. Beide kanten hetzelfde dan heb je MISSCHIEN kans van slagen dat het lukt om twee diertjes van hetzelfde geslacht samen te houden. Ieder dier blijft dan op zijn eigen stukje grond en dan blijft het nog steeds duimen dat er niet een zo dominant is dat hij/zij probeert om het territorium van de ander over te nemen.
Als hamsters nog heel jong zijn ( niet volwassen) zullen ze nog veel van elkaar verdragen, dat merk ik hier ook, de eerste vier weken liggen ze lekker bij elkaar te slapen, ze stoeien lekker met elkaar.
Zodra ze de vier weken gepasseerd zijn dan merk je al dat ze veel dingen van elkaar al niet meer verdragen, dan moet ik ze vaak al uit elkaar halen want dan is het geen stoeien meer maar vechten.
Mocht je toch 2 dieren samen willen zetten dan zou de kans van slagen groter zijn bij 2 vrouwen dan bij 2 mannen. Je zult er alleen rekening mee moeten houden dat als het toch ineens fout gaat je ten alle tijden een reserve kooi moet hebben.
Dus waarom zou je twee diertjes van hetzelfde geslacht samen willen houden?
Dit doe je niet voor de dieren, want zoals je hierboven hebt gelezen hebben ze niets met elkaar. Je doet het dus vooral voor je eigen plezier, en dan zou je toch beter moeten weten, niet aan jezelf denken maar aan de diertjes, kies voor zijn of haar welzijn.
Mijn advies: Als je een leuk en lief knuffeldiertje wilt neem er dan gewoon 1.