WAT HEEFT EEN DWERGHAMSTER ALLEMAAL NODIG:

Het HOK:
Te vaak krijg ik nog foto's en berichten van mensen die voor een hamstertje een kooi hebben aangeschaft die niet voldoet aan de minimale eisen. 
Er zijn voor hamsters veel verschillende hokken/kooien beschikbaar, met en zonder buizen en verdiepingen, met en zonder tralies, glazen bakken, plastic bakken je kunt het zo gek niet bedenken. Maar zijn die wel geschikt voor een russische dwerghamster?
Een rusje is een GRAVER GEEN klimmer!! Biedt je het aan zal hij uit nieuwsgierigheid wel in de tralies gaan klimmen, maar een rusje ziet geen diepte dus als hij dan boven in de bak zit dan denkt hij als hij loslaat dat hij gelijk weer beneden is alleen dat is wel zo maar hij kan zich flink bezeren want hij maakt wel een val van zo'n 40 soms meer centimeters. En als hij dan ook nog op een huisje of rand van een voerbakje terecht komt, geloof me, een hamstertje kan dan echt blijvend letsel oplopen.
Dus koop AUB GEEN hoge traliekooien met buizen en verdiepingen al zien ze er nog zo leuk uit!!!!
Voor mensen misschien een mooi gezicht maar voor hamsters geen plezierige woning. 

Wanneer je een hamstertje bij mij wilt kopen maar je bent niet bereidt om de juiste (minimale) huisvesting aan te schaffen dan kan je bij mij geen hamstertje reserveren.

Let ook op dat je nooit een te klein hok koopt.
Voor een Rusje heb je minimaal 60 cm x 30 cm x 30 cm nodig, groter mag altijd.
Zelf heb ik bakken van 60 cm x 30 cm x 30 cm, maar ook van 80 cm x 35 cm x 40 cm.

Ook is het voor de hamster van belang dat de kooi droog en tochtvrij is, en dat er voldoende ventilatie is.
Mijn hamsters zitten allemaal in glazen bakken, je ziet alles wat je hamstertje doet, ook kan het diertje jou goed zien. 

Zo woonde mijn hamsters

08-09-18 hamsteropstelling in het groenJPG 

Inmiddels ben ik de 60 bakken aan het vervangen voor 80 bakken dit is het begin
18-09-20 hamsteropstelling grotere bakkenjpg

Het klinkt misschien allemaal streng, maar ik ben met heel veel liefde bezig om mijn diertje op te laten groeien en handtam te maken en dan wil ik ook dat als ze verhuizen ze het goed krijgen en op de juiste manier zijn gehuisvest. 

Een hamstertje wat het niet naar de zin heeft in een bak/hok wordt geen gezellig hamstertje.
Tegenwoordig hoor je ook veel over hamsterscaping, je richt je bak dan op een duitse manier in, je probeert een natuurlijke omgeving voor de hamster te maken met veel graaf en schuilmogelijkheden en allemaal natuurlijk materiaal.
Hamsterscaping is leuk maar je moet er pas mee beginnen als je hamstertje volledig aan je gewend is. Als het rusje net bij je woont en je zou de bak al inrichten zoals op onderstaande foto dan kun je iedere dag als je contact zoekt en de hamster uit het hok wil halen je bak helemaal op z'n kop zetten. Hij zal zich nl heel diep verstoppen en niet uit zichzelf tevoorschijn komen dat doet hij pas als hij je goed kent. 
Dus begin als de hamster net bij je is met een basis bak, dit houdt in maximaal 7 cm zachte bodembedekking waar de hamster in kan graven, een of twee huisjes zonder onderkant, zodat wanneer het hamstertje niet uit het huisje komt als je ritselt door de bodembedekking je het huisje kunt optillen en het hamstertje kunt oppakken, een waterflesje of bakje, een geschikt loopwiel eventueel een zandbadje en een speeltje, en als het hamstertje helemaal aan je gewend is als je door de bodembedekking ritselt of je roept het hamstertje en hij komt kijken en naar je hand toe om opgetild te worden dan kun je aan hamsterscaping beginnen.

hamsterscapingjpg

De Bodembedekking:
De hamster houdt van graven, ze vinden het heerlijk om in de bodembedekking gangen te maken, het prettigst voor de hamster is dan ook Plospan houtvezel, maar er zijn ook andere soorten die geschikt zijn:
Carefresh, Cosi-N-dry, No smell, Hennep, Cotton Comfort.
Koop geen Corbo of Macro of Micro korrels ( maiskorrels) dit is te hard en scherp en geen lekker product om in te graven.

Speeltjes:
Dwerghamsters spelen graag, zijn heel nieuwsgierig, en knagen graag aan van alles.
Er is van alles te koop maar een onderdeel mag zeker niet ontbreken in het hok en dat is het loopwiel.
Dit is in verschillende maten en vormen te koop maar voor een Russische dwerghamster moet het toch minstens 15 cm doorsnede zijn. En het loopvlak moet dicht zijn.
Een hamster loopt nl heel snel en bij een open loopvlak ( bv spijlen) kunnen de pootjes er tussen raken en breken en dat willen we niet graag zien want er is nagenoeg niets aan te doen aan een gebroken pootje.
Zowel de jonge als de oude hamster doe je een groot plezier met een looprad, het houdt de energiebalans van een hamster op peil. Een rusje loopt 14 tot 21 km per 24 uur als hij geen loopwiel heeft kan hij zijn energie niet kwijt en wordt een heel vervelend hamstertje.
Een hamstertje rent voornamelijk in de avond en nacht heel veel, in het wild rent het diertje op zoek naar voedsel vele kilometers. In zijn hok hoeft dat natuurlijk niet want het voer is dichtbij, maar hij heeft wel behoefte om veel te bewegen en daar is het loopwiel dan weer goed voor.
Het eerste speeltje wat de kleintjes hier gaan ontdekken als ze zelfstandig gaan zonder moeder is het loopwiel.

11-09-17 6 dag 17 zelfstandigjpg 

Hamsterbal ja of nee??
Ik krijg ook vaak de vraag mag mijn hamster in een hamsterbal. Ik kan daar heel eerlijk in zijn NEE. Het zijn dingen die uitgevonden zijn om maar even makkelijk je hamstertje in te laten lopen zodat je niet bang hoeft te zijn dat het diertje achter de kast of onder de bank kan komen, maar je doet je hamster er totaal geen plezier mee. 
Een hamstertje heeft een hele goede neus en heel lange snorharen, als een hamstertje ergens naartoe loopt dan wil hij dat waar hij naartoe gaat voelen met de snorharen en ruiken met de neus. 
Nu zit de hamster in de bal, loopt ergens naartoe en botst er tegenaan. Het geluid wat hij dan in de bal hoort doet pijn aan de trommelvliezen maar wat ook heel frustrerend is hij wil voelen waar hij tegenaan is gekomen en ruiken wat het is en dat kan niet omdat het plastic van de bal ertussen zit. Dan draait hij zich om en loopt de andere kant op ziet weer wat en boem loopt ie er weer tegenaan kan weer niet voelen en ruiken wat het is etc etc. Voor een hamstertje dus super frusterend NIET LEUK.

Loopruimte:
De dwerghamster heeft niet zozeer een ren nodig, je kunt een rusje gewoon lekker bij je nemen en laten lopen over de bank
of je bed, wil je je hamstertje lekker vrij laten lopen kun je ook kijken hoe de badkamer is, vaak is het in de badkamer veilig omdat er niet,zoals in de huiskamer, ruimtes zijn waar de hamster onder of achter kan gaan zitten, en de vloer is veilig.
Je kunt dan lekker met je hamstertje in de badkamer op de grond gaan zitten.
Er zijn hamsterrennetjes te koop maar let wel op een hamster kan tegen tralies klimmen dus ook het ren uit dus laat je hamstertje nooit alleen.

TIP BIJ WARMTE:
Wanneer de temperaturen stijgen in de zomer en je merkt dat je hamstertje het warm heeft ( temperaturen tussen de 15 en 25 graden celcius dat gaat) dan kun je onder het hok van de hamster koelelementen leggen. Let wel op niet onder de hele bodem de hamster moet ook de gelegenheid hebben om de warmte weer op te zoeken. Of je kunt een gekoeld flesje water in een washandje in het hok leggen het diertje kan er dan naar behoefte tegenaan gaan liggen. Pas wel op dat het washandje droog is nat is niet goed. Ook zijn er granieten stenen te koop die je in het hok kunt leggen voor verkoeling. 

TIP OM NAGELTJES KORT TE HOUDEN:
Ik krijg vaak de vraag de nageltjes van mijn hamster worden lang wat kan ik daaraan doen?
Het beste is natuurlijk goed ruw materiaal in het hok en veel graafmogelijkheden want dan blijven de nageltjes kort.
Maar je kunt je hamstertje als het diertje lekker aan je gewend is gelijk een spelletje leren. Je zorgt voor een goed ruwe steen, bijvoorbeeld straatsteen of stoeptegel, je rolt een handdoek op en dan leg je die steen op de handdoek, je creƫert dan een helling. Bovenaan de helling leg je een gedroogd meelwormpje of een zonnebloempitje en je stimuleert de hamster om naar boven te lopen over die steen. In het begin hou je de helling nog niet zo steil maar naarmate de hamster het goed doorheeft kun je de helling steiler maken dan moet de hamster de nagels gebruiken om naar boven te komen en zo hou je dan spelenderwijs de nageltjes kort.
Je kunt ook een stoeptegel of ruwe steen in het hok leggen bijvoorbeeld onder het waterflesje dan loopt de hamster over die steen in het hok. Zorg er alleen wel voor dat de steen echt op de bodem van het hok ligt, GEEN bodembedekking onder de steen want anders als de hamster gaat graven onder de steen komt het diertje klem te zitten.

                                                             logojpg