WAT HEEFT EEN DWERGHAMSTER ALLEMAAL NODIG:

Het HOK:

Er zijn voor hamsters veel verschillende hokken/kooien beschikbaar, met en zonder buizen, met en zonder tralies, glazen bakken, plastic bakken je kunt het zo gek niet bedenken.
Let wel op dat je nooit een te klein hok koopt, en een hoog hok met verschillende verdiepingen doe je je hamster ook geen plezier mee want een Rusje ziet geen diepte.
Voor een Rusje heb je minimaal 60 cm x 30 cm x 30 cm nodig, groter mag altijd.
Ook is het voor de hamster van belang dat de kooi droog en tochtvrij is, en dat er voldoende ventilatie is.
Kooien met buizen en verdiepingen zijn misschien wel leuk om te zien ( persoonlijk hou ik er niet zo van) maar wanneer je net begint met een jong hamstertje dat nog niet aan het nieuwe baasje gewend is, is het niet praktisch.
Een jong hamstertje vind in het begin alles eng en wil zich verstoppen, wanneer hij dat doet in een van de buizen dan kun je je hamstertje niet uit het hok krijgen. Als het hamstertje op een van de verdiepingen zit en je wilt je hamstertje pakken en hij schrikt kan hij zo van de verdieping afvallen want hij zal proberen te vluchten en ziet geen diepte en loopt dan er zo vanaf.
Mijn advies, als je toch een kooi wilt met verdiepingen en buizen, zorg dan dat je, zeker de eerste 14 dagen, de buizen en verdiepingen kunt afsluiten of eraf halen, zodat het diertje eerst goed aan je kan wennen dan kun je daarna voorzichtig de verdiepingen en buizen introduceren.

Mijn hamsters zitten allemaal in glazen bakken, je ziet alles wat je hamstertje doet, ook kan het diertje jou goed zien.
Zo wonen mijn hamsters

08-09-18 hamsteropstelling in het groenJPG

De Bodembedekking:
De hamster houdt van graven, ze vinden het heerlijk om in de bodembedekking gangen te maken, het prettigst voor de hamster is dan ook Plospan houtvezel, maar er zijn ook andere soorten die geschikt zijn:
Carefresh, Cosi-N-dry, No smell, Hennep, Cotton Comfort.
Koop geen Corbo of Macro of Micro korrels ( maiskorrels) dit is te hard en scherp en geen lekker product om in te graven.

Speeltjes:
Dwerghamsters spelen graag, zijn heel nieuwsgierig, en knagen graag aan van alles.
Er is van alles te koop maar een onderdeel mag zeker niet ontbreken in het hok en dat is het loopwiel.
Dit is in verschillende maten en vormen te koop maar voor een Russische dwerghamster moet het toch minstens 15 cm doorsnede zijn. En het loopvlak moet dicht zijn.
Een hamster loopt nl heel snel en bij een open loopvlak ( bv spijlen) kunnen de pootjes er tussen raken en breken en dat willen we niet graag zien want er is nagenoeg niets aan te doen aan een gebroken pootje.
Zowel de jonge als de oude hamster doe je een groot plezier met een looprad, het houdt de energiebalans van een hamster op peil. Een rusje loopt 14 tot 21 km per 24 uur als hij geen loopwiel heeft kan hij zijn energie niet kwijt en wordt een heel vervelend hamstertje.
Een hamstertje rent voornamelijk in de avond en nacht heel veel, in het wild rent het diertje op zoek naar voedsel vele kilometers. In zijn hok hoeft dat natuurlijk niet want het voer is dichtbij, maar hij heeft wel behoefte om veel te bewegen en daar is het loopwiel dan weer goed voor.
Het eerste speeltje wat de kleintjes hier gaan ontdekken als ze zelfstandig gaan zonder moeder is het loopwiel.

11-09-17 6 dag 17 zelfstandigjpg

Loopruimte:
De dwerghamster heeft niet zozeer een ren nodig, je kunt een rusje gewoon lekker bij je nemen en laten lopen over de bank
of je bed, wil je je hamstertje lekker vrij laten lopen kun je ook kijken hoe de badkamer is, vaak is het in de badkamer veilig omdat en niet zoals in de huiskamer ruimtes zijn waar de hamster onder of achter kan gaan zitten en de vloer is veilig.
Je kunt dan lekker met je hamstertje in de badkamer op de grond gaan zitten.
Er zijn hamsterrennetjes te koop maar let wel op een hamster kan tegen tralies klimmen dus ook het ren uit dus laat je hamstertje nooit alleen.

TIP BIJ WARMTE:
Wanneer de temperaturen stijgen in de zomer en je merkt dat je hamstertje het warm heeft ( temperaturen tussen de 15 en 25 graden celcius dat gaat) dan kun je onder het hok van de hamster koelelementen leggen. Let wel op niet onder de hele bodem de hamster moet ook de gelegenheid hebben om de warmte weer op te zoeken. Of je kunt een gekoeld flesje water in een washandje in het hok leggen het diertje kan er dan naar behoefte tegenaan gaan liggen. Pas wel op dat het washandje droog is nat is niet goed.  

                                                             logojpg