VOEDING:

Het voer voor de dwerghamster moet goed voer zijn echt geschikt voor de DWERGhamster.
Er zijn veel verschillende merken voer te verkrijgen maar zorg als je voer koopt voor je rusje er op de voorkant van de verpakking DWERG of MINI hamster opstaat. En het voer moet GEMENGD zijn, NIET alleen brokken!!
Dierenwinkels verkopen graag brokken, ze zeggen dan daar zit alles in dan weet je dat je hamster alles binnen krijgt. MAAR wat ze even vergeten is dat een hamster HAMSTERT, wat in houdt dat hij de brokken in zijn wangzakken stopt, als hij die brokken er niet gelijk weer uithaalt dan loop je grote kans dat de brokken gaan verkleven en de hamster krijgt de brokken niet meer uit de wangzakken, het kan gaan ontsteken met alle gevolgen van dien.
Met gemengd voer heb je dat niet, de zaadjes blijven zaadjes ook al zou het wat nat worden, de hamster kan altijd het voer weer uit de wangzakken halen als hij dat wil.

Zelf voer ik VITAKRAFT PREMIUM menu vital dwerghamster, ook erg goed is Bunny Dwerghamster Droom Expert.
Dit laatste voer koop ik wel en meng ik dan door de vitakraft als extra is niet noodzakelijk.
Dit is beide compleet voer zonder suiker.
 

    vitakraft premium menu vitaljpg  Bunny dwerghamster droom expertjpg

Zorg dat het voer wat je koopt niet te groot van stuk is een hamster hamstert graag en als het te groot is kunnen ze het niet lekker in de wangzakken stoppen.
Wanneer de hamster aan je moet wennen kun je hem lokken met wat zonnebloempitjes, of gedroogde meelwormpjes, niet te veel want het zijn dikmakers het is een beloning en dat moet het ook blijven. Je wil niet dat je hamster te dik wordt.
Verder mag je je hamstertje ook verse groente en fruit geven, kleine stukjes, ze moeten het gelijk opeten, als het blijft liggen of ze verzamelen het dan gaat het rotten en schimmelen en dat is niet goed. Dat moet je ten alle tijden voorkomen.
De beste voedertijd voor je hamster is in de avond, omdat hij dan goed wakker is, hamsters zijn in het wild ook altijd in de avond op zoek naar eten.

Hamsters zijn alleseters wat betekend dat ze naast plantaardig voedsel ook dierlijk voedsel nodig hebben. Je kun je hamster bv verwennen als je zelf een gekookt eitje eet door hem een klein stukje eiwit te geven. 
Een dwerghamster heeft ongeveer 10 tot 15 gram voer per dag nodig. Dat is ongeveer 1 eierdopje, maar als je merkt dat je hamster alleen de lekkere dingen opeet en er ligt in de avond nog veel voer in zijn voerbakje dan geef je maar een klein beetje voer erbij want hij moet natuurlijk ook de minder lekkere dingen opeten.

Check hier wat een rusje mag eten aan groente en fruit etc.

Wat betreft drinken krijg ik vaak de vraag "het lijkt wel of mijn hamstertje helemaal niet drinkt?" Dat kan kloppen een hamstertje drinkt ongeveer 5 ml per dag, ze drinken 1 ml per 10 gram lichaamsgewicht. Je bent vaker bezig met het flesje water verschonen dan dat je zult zien dat het flesje leeg is. Wanneer je ook nog fruit en verse groente geeft zal het hamstertje nog minder gaan drinken want dan haalt hij het vocht uit het fruit en groente. Er moet natuurlijk wel altijd vers drinkwater aanwezig zijn.


                                                               logojpgHoe de hamster hamstert.
Hamsters verzamelen graag voedsel dat weten we allemaal. Men is gaan onderzoeken waarom een hamster hamstert en men is het er over eens dat een hamster dit doet om tijd te besparen.

Een hamster verzameld in de natuur voornamelijk in de nacht zijn voedsel en omdat het prooidieren zijn moet het snel gebeuren. Als een hamster voor ieder hapje dat hij verzameld de tijd zou nemen dan zou hij al snel opgegeten worden omdat wanneer hij lekker aan het eten is niet geconcentreerd is op wat er om hem heen gebeurt. Dankzij het hamsteren in de wangzakken kan hij snel alles verzamelen en het lekker in zijn holletje oppeuzelen.

                                                            08-06-14 2 kumara hamsterenjpg 
                                                           
( Kumara met volle wangzak)                                                             

Hoe doet een hamster dit nu dat hamsteren?
Een hamster pakt een stukje voedsel en stopt dit in zijn mond, vervolgens maakt de hamster kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpoten om het voer goed in de wangzakken te krijgen.
Bij grotere stukken heeft de hamster meer kauwbewegingen nodig dan bij kleinere stukjes.
Er is bij een Syrische hamster onderzocht dat de hamster 3 tot 25 kauwbewegingen maakt bij grotere stukken en 2 tot 12 kauwbewegingen bij kleine stukjes.
De kauwbewegingen bij het positioneren van het voer is korter dan de kauwbewegingen bij het eten zelf.

Onderzoekers denken dat de linker voorpoot gebruikt wordt om het voer in de rechterwangzak te vullen en de rechtervoorpoot om de linker wangzak te vullen, bij kleinere stukjes voer gebruikt hij zijn pootjes niet maar helpt hij het voedsel op zijn plek in de wangzakken met behulp van zijn tong.

De wangzakspier heeft een duidelijke functie bij het hamsteren, eerder dacht men dat de wangzakspier er alleen was voor versteviging van de wangzak en om te helpen bij het legen van de wangzak, maar de wangzakspier wordt ook gebruikt om kleine stukken voer verder naar achteren te verplaatsen in de wangzak. Dankzij de wangzakspier kan de hamster heel snel en efficient voer in zijn wangzakken stoppen. Soms wel tot 20% van zijn lichaamsgewicht.
Om het proces nog efficiĆ«nter te maken strekt de hamster zijn nek tijdens het hamsteren en kan hij het voer nog makkelijker naar achteren schuiven. (Bron: De Russische Dwerghamster)  

                                                                    logojpg